• Titelstrijd wordt beslist tijdens de East Belgian Rally
  • Amper 4 punten verschil tussen Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur
  • Lyssia Baudet in strijd voor een podiumplaats

Met de East Belgian Rally, die op zaterdag 23 september wordt verreden in en om Sankt-Vith, staat de vijfde en laatste manche van de Clio Trophy Belgium op het programma. Het seizoen krijgt in de Oostkantons een adembenemend spannende finale, want het verschil tussen de twee koplopers in de Trophy, Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur, bedraagt amper 4 punten. Dat betekent dat zelfs de Powerstage, in de Clio Trophy de eerste passage op de langste proef van de wedstrijd, in dit geval KP 3 Amel (14,97 km), beslissend kan zijn in de eindafrekening.

Voordeel

In de East Belgian Rally staan drie lussen van vier proeven op het programma. Na 152 km tegen de klok, zal de winnaar om 20h38 op het podium gevierd worden. Ook in de Clio Trophy Belgium zal champagne ontkurkt worden, niet enkel voor de dagwinnaar, maar ook om de kampioen van 2023 te vieren. Lander Depotter, de 20-jarige uit Avelgem, gaat als leider van start en de Oost-Vlaming heeft het voordeel dat hij de East Belgian vorig jaar al reed. Zeker niet onbelangrijk op een erg snel en technisch parcours, dat volgens veel rallypiloten het mooiste parcours van het land is. Pierre-Manuel Brasseur kent de proeven nog niet, maar de 22-jarige piloot uit Marchin bewees in de Aarova Rally dat hij snel leert op onbekend terrein. Het niveau zal ongetwijfeld weer erg hoog liggen.

Xavier Dekeyser heeft een goede uitgangspositie om de derde plaats in de eindstand vast te houden na een seizoen waarin hij veel progressie maakte. Lyssia Baudet en Daphné Henry, het damesteam in de kleuren van het RACB National Team, wil er alles aan doen om het seizoen met een positief resultaat af te sluiten. In het kampioenschap moet ze wel opletten voor Nard Ippen, want de Nederlander heeft haar vierde plaats in het vizier. Joé Plattes wil in eigen streek bewijzen dat hij veel geleerd heeft dit seizoen, net zoals René Degroote.

Met Loïc Dumont

Voor de slotmanche verwelkomt de Clio Trophy ook Loïc Dumont, de copiloot van Tom Rensonnet die na een seizoen nota’s lezen in het WRC zich komt amuseren met een Renault Clio Rally5. Loïc strijdt wel mee voor de premies, maar hij zal geen punten scoren en kan de titelstrijd dan ook niet beïnvloeden.

Dat geldt ook voor Jonas Dewilde. De Junior-kampioen ruilt voor de gelegenheid de Clio Rally4 waarmee hij de titel veroverde voor een Clio Rally5 om zich eens te meten met zijn dichtste achtervolger bij de Juniors, Lander Depotter. Hij zal echter niet in de Trophy rijden en kan het titelduel tussen Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur niet beïnvloeden. « Het is fantastisch dat de laatste manche van de derde editie van de Clio Trophy beslissend zal zijn in de titelstrijd. Het ganse seizoen hebben we een prachtig duel op hoog niveau gezien tussen Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur, met als apotheose de secondenstrijd in de finale van de Aarova Rally. Het belooft in Sankt-Vith, met een finale in het donker, al even spannend te worden. Moge de beste winnen ! » aldus coördinatrice Sandrine Wanson. « We zijn ook blij dat Jonas Dewilde, die de kleuren van Renault schitterend vertegenwoordigde in het Junior BRC, zich komt meten met de Trophy-deelnemers, net als Loïc Dumont. Met 8 wagens aan de start krijgen we ongetwijfeld een mooie afsluiter van een geslaagd seizoen in Sankt-Vith. »