• Atypisch parcours met 30% onverhard in de Sezoensrally
  • Cristian Sugar heeft ervaring op gravel
  • Xavier Dekeyser presenteert zijn Clio Rally3

Drie weken na de openingswedstrijd van de Clio Trophy Belgium in de Rally van Wallonië, reizen de teams van de populaire merkencup af naar Noord-Limburg, waar op zaterdag 18 mei de Sezoensrally gereden wordt. Deze wedstrijd is een buitenbeentje op de kalender van het Belgisch rallykampioenschap, want maar liefst 30% van het parcours bestaat uit gravel, meer bepaald de befaamde maaskiezel. De ideale ondergrond voor rijders met lef die het verschil maken met hun wagenbeheersing.

Cristian Sugar, de Roemeense jongere die bij zijn debuut won in de Rally van Wallonië, heeft geen schrik van de onverharde stroken. “Ik heb in eigen land al rally’s op onverhard gereden, maar dan was het volledige parcours onverhard, reden we met banden voor onverhard en was de ophanging ook aangepast. Dit soort gemengd parcours, met afwisselend stroken asfalt en onverhard, kennen we in Roemenië niet. De snelheid ligt hier ook erg hoog en de bomen staan dicht bij de baan. Uitdagend, maar het schrikt me zeker niet af“, vertelde de leider in de tussenstand van de Clio Trophy.

Lyssia Baudet, die de kleuren van het RACB National Team verdedigt, wil in de eerste plaats beter doen dan vorig jaar, toen de Sezoensrally ook op de kalender van de Clio Trophy Belgium stond. “Ik heb vorig jaar te veel kleine foutjes gemaakt en we gingen een keer van de baan. Onze tijden waren niet slecht, maar het resultaat viel tegen. Deze keer wil ik foutjes vermijden, al verwacht ik dat Cristian Sugar en Nard Ippen erg snel zullen zijn. Vandaag, op de shakedown, lagen de proeven er heel zwaar bij, met veel diepe sporen. Het zal overleven worden, want we reden in die sporen zelfs een velg stuk“, aldus Lyssia Baudet, die samen met Pauline Denis na de shakedown deelnam aan een padeltoernooi tussen BRC-teams. “Ik heb tennis gespeeld, maar dat was al lang geleden en Pauline had ook geen ervaring met padel. We waren kansloos tegen Cédric Cherain en Damien Withers, de latere winnaars. Maar, de sfeer was erg gezellig!

Voor Joé Plattes verliep de voorbereiding niet te best, want hij ging van de baan op de shakedown. Dan komt Nard Ippen met meer vertrouwen aan de start in Bocholt, waar hij vorig jaar debuteerde in de Clio Trophy. Dat kan ook gezegd worden van Jo Muylle, voor wie de Sezoensrally een tweede thuiswedstrijd is. Muylle wil meestrijden voor het podium. Nicola Peiffer wil, na zijn sortie in de Rally van Wallonië, vertrouwen opdoen, terwijl Leny Cols het Limburgse onverhard ontdekt. Naast deze vaste deelnemers, heeft Thijs Meirlevede zich ingeschreven voor één wedstrijd, deze Sezoensrally. Meirlevede heeft in West-Vlaanderen zijn talent al meermaals getoond met een voortrekker en in Limburg wil hij zich eens meten met de jongeren in de Clio Trophy.

De meeste rallypiloten houden van het glijden met de wagen op onverhard. Daarom is deze Sezoensrally zo speciaal, want nergens vind je in ons land een parcours met 30% onverhard. Rijden op onverhard is een bijkomende en heel leerrijke uitdaging voor onze jongeren“, aldus Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium bij MY Racing.

Xavier Dekeyser presenteert zijn Clio Rally3

De Clio Trophy blijft de ideale springplank voor onervaren piloten die progressie willen maken. Een mooi voorbeeld daarvan is Xavier Dekeyser, die zich enkele jaren geleden als “Master” kwam meten met het jonge geweld in de Clio Trophy. Nadat hij vorig seizoen samen met Nele Tassaert het eindpodium van de Trophy haalde, vond de zakenman de tijd gekomen voor een volgende stap. Zaterdag start hij met een Renault Clio Rally3 in de Sezoensrally, nadat de test in de Monteberg Rally uitstekend verliep. “De Clio Rally3 is een ongelofelijk plezante en competitieve wagen. Vanaf de eerste kilometer gaf de wagen me erg veel vertrouwen. Voor mij stuurt hij zelfs makkelijker dan de Clio Rally5. Het potentieel van de Rally3 is enorm. We gaan ons geweldig amuseren op het Limburgse onverhard“, vertelde Xavier Dekeyser.