• Succesformule bevestigd met 11 teams aan de start
  • Veel nieuwe gezichten en jonge talenten
  • Een open strijd voor de titel

In de Rally van Wallonië, die zaterdagochtend van start gaat in Jambes bij Namen, begint de Clio Trophy Belgium aan zijn vierde seizoen. De succesformule van de merkencup georganiseerd door Alpine Racing en Renault België-Luxemburg maakt zijn reputatie ook dit seizoen waar. Nadat vorig jaar gemiddeld een tiental Clio’s Rally5 aan de start stonden van elke manche, telt het startveld in deze Rally van Wallonië meteen elf teams die kiezen voor de Clio Trophy Belgium. Zes van hen zijn nieuwkomers.

“De inschrijvingen kwamen dit jaar wat trager op gang, wellicht mede door de aanpassing van de kalender na de annulering van de Aarova Rally, maar we zijn heel tevreden met elf deelnemers die zich inschreven voor deze eerste manche van 2024. Het is opvallend dat we zes nieuwe teams verwelkomen,” vertelt Sandrine Wanson, ook dit seizoen coördinatrice van de Clio Trophy Belgium voor MY Racing. “In deze openingswedstrijd zal Benoit Verlinde, de kampioen van 2022, de favorietenrol toegewezen krijgen. Maar, hij heeft zich enkel voor deze wedstrijd ingeschreven, dus wat de ervaring betreft, zijn Lyssia Baudet, dit seizoen genavigeerd door Pauline Denis, en de Nederlander Nard Ippen mogelijk de favorieten. Maar, hun ervaring iso ok beperkt, dus het lijkt een erg open, boeiend en spannend kampioenschap te worden.”

Aangezien de kalender van de Clio Trophy Belgium vijf manches van het Belgisch kampioenschap Divisie 1 telt, kunnen de jongeren ook ambities koesteren in het Junior BRC, net als de drie vorige kampioenen Gilles Pyck, Benoit Verlinde en regerend kampioen Lander Depotter. De openingswedstrijd, de Rally van Wallonië, is meteen een serieuze uitdaging, met 20 klassementsproeven gespreid over twee wedstrijddagen, samen goed voor 192 km tegen de klok.

Joé Plattes en vooral Jo Muylle hebben ook al enige ervaring in de Clio Trophy Belgium. Zij hebben zich ingeschreven voor een volledig programma, net als Leny Cols, de 20-jarige zoon van Larry en kleinzoon van Jean-Marie, alias Didi. Zijn chrono’s in de Rallye Salamandre lieten alvast vermoeden dat hij de rallygenen in zijn bloed heeft. Naast de Nederlander Nard Ippen, verwelkomt de Clio Trophy deze keer nog een tweede buitenlander, met name Cristian Sugar uit Roemenië, die het volledige kampioenschap zal afwerken. Ook Valery Revillod, die bijzonder enthousiast was na zijn debuut in de Rallye des Ardennes, start met ambitie

Laurent Benoit, de papa van Clémentine, de jongedame die in 2022 proefde van de Clio Trophy, heeft zich enkel voor de openingsmanche ingeschreven, net als Nicola Peiffer, Laurent Jamart en Benoit Verlinde. De drie nieuwkomers zullen ongetwijfeld gecharmeerd worden door de competitieve kwaliteiten van de Clio Rally5, de erg betrouwbare wagen waarmee gereden wordt in deze merkencup, en door de professionele omkadering in de Clio Trophy Belgium.

Met zoveel nieuwe gezichten, wordt het ongetwijfeld een open strijd op de snelle, natuurlijke proeven van de Rally van Wallonië. Benieuwd welke jonge talenten ons zullen verrassen. Een van de jonge talenten die we dit weekend ook nauwlettend in het oog zullen houden is Lander Depotter, eindwinnaar van de Clio Trophy 2023. De titelhouder gaat in de Rally van Wallonië van start in de Renault Clio Rally3 en zijn eerste testsessie met de Clio Rally3 was alvast veelbelovend “, besluit Sandrine Wanson.

Kalender 2024
*27-28 april : Rally van Wallonië
*18 mei : Sezoensrally
*7-8 september : Omloop van Vlaanderen
*28 september : East Belgian Rally
*30 november – 1 december : Spa Rally