• Gevecht om de titel blijft spannend
  • Drie koplopers geven elkaar niets toe
  • Verlinde trekt aan het langste eind

Alle autosportliefhebbers zijn in de wolken met het spannende verloop van de eerste Clio Trophy Belgium. In de Rallye de Wallonie wisten drie rijders zich te onderscheiden, wat het scenario van de editie 2021 van de promocup alweer wat extra veerkracht gaf.

“Wat een fantastische wedstrijd! Drie rijders bleven tot de laatste meter met elkaar strijden. Op geen enkel moment was het mogelijk om de uitslag te voorspellen. Aan de finish bleken de onderlinge verschillen heel klein en is de titelstrijd meteen opnieuw helemaal open. De finale van de Trophy, in de Condrozrally, wordt ontzettend spannend!”, stelde een verheugde Sandrine Wanson, bij MY Racing coördinator voor de Clio Trophy Belgium. Karl Schuybroek, directeur communicatie bij Renault België Luxemburg, voegde daar nog aan toe: “Onze Clio’s bleken het hele weekend lang opnieuw heel betrouwbaar en vooral heel snel. De drie tenoren van onze Trophy bezetten in de algemene eindstand de negende, tiende en elfde plaats. Zo gaan ze heel wat krachtiger bolides vooraf, wagens die niet zelden uitgerust zijn met vierwielaandrijving. Prachtige prestaties dus, en de drie Juniors die voorin meestrijden zijn uitstekende ambassadeurs!” Jammer genoeg wist niet iedereen foutloos te blijven op het lastige en soms heel verraderlijke parcours van de Rallye de Wallonie. Zo haalden Dozot en Delmelle het einde niet.

Spanning tot het eind

In de openingsfase van de wedstrijd zette Tom Rensonnet een ware demonstratie neer, met de ene snelle tijd na de andere. Jammer genoeg bleek zijn progressiemarge minder groot dan die van zijn onmiddellijke tegenstanders. “Ik ben in de wolken met mijn prestaties. Deze Wallonie is een nieuwe wedstrijd voor mij, maar alles verliep vlot. We wisten een hoog tempo aan te houden, zaten dikwijls op de limiet te rijden – en er soms een paar keer over. Ik ben heel tevreden over de progressie die we hebben geboekt, wisten ook een intelligente rally te rijden en zo alle grote moeilijkheden van het parcours te vermijden. Aan de andere kant hebben we wel wat twijfels bij sommige van de chrono’s die ons werden toegekend… In die omstandigheden is het dan ook moeilijk om mijn prestaties helemaal correct naar waarde te schatten.” De rijder van het RACB National Team tikte als tweede aan, en bleef zo voor Gilles Pyck, de te kloppen man in deze eindfase van de Clio Trophy Belgium. “Gezien de omstandigheden mogen we tevreden zijn. In het begin van de wedstrijd kregen we met een paar probleempjes te maken, maar eens die waren opgelost konden we opnieuw alles geven en wisten we de kloof met Benoît te herleiden tot een tiende van een seconde.”

Jammer genoeg voor Pyck stonden de rallygoden niet tot het eind aan zijn zijde, waardoor hij als derde finishte. “Het was een mooi weekend, met een spannende strijd. Ik ben best tevreden. Nu gaan we er alles aan doen om de Condroz zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik wil kampioen worden! We hebben toch nog een paar punten voorsprong, en kunnen afwachten hoe de wedstrijd verloopt. In functie daarvan zullen we de gepaste strategie kiezen.”

Osmose

Benoît Verlinde en Anton Dupan deden de beste zaak van het weekend. “Volgens mij was dit onze beste rally ooit. Vanaf de proeven op de Citadel op vrijdagavond hebben we met drie een secondenstrijd uitgevochten. Uiteindelijk hebben we in het donker het verschil kunnen maken. Alles verliep perfect, zeker de samenwerking met co Anton in het donker. Echt magisch! Het is fantastisch om na zo een dag vol druk als winnaar over het podium te kunnen rijden, zeker als het verschil maar vijf seconden is! Anton, ik, het hele team, we zijn allemaal ontzettend blij.” Met die schitterende overwinning doet Verlinde opnieuw helemaal mee in de titelstrijd. Daarin telt hij slechts 14 punten achterstand op Gilles Pyck. “We wisten dat indien we in het kampioenschap nog een rol van betekenis wilden spelen, we hier moesten winnen. En Tom heeft ons met zijn schitterende prestaties ook een beetje geholpen, want zo kon Gilles pas als derde finishen. Voor de Condroz hebben we geen keuze, want de verschillen tussen ons zijn te klein. Tom kan dan wel geen kampioen meer worden, hij beschikt wel over de nodige capaciteiten om de wedstrijd te winnen en ons zo hoognodige punten te ontfutselen…”

De prestaties van de drie Juniors en hun aanpassingsvermogen aan het parcours van de Condroz zal dus de uitkomst van de titelstrijd bepalen. Gezien de intensiteit van de debatten afgelopen weekend – met na meer dan 170 kilometer tegen de klok amper 16 tellen verschil tussen de eerste en de derde plaats – zou het er in Hoei en omstreken wel eens heel heet aan toe kunnen gaan.

Outsiders

Door de opgave van Dozot loopt Rensonnet op de derde plaats in de tussenstand van de Trophy iets verder uit. Of het aan de oevers van de Maas ook voor de laatste podiumplaats tot een felle strijd komt, valt nog af te wachten. In ieder geval konden we in de Wallonie opnieuw vaststellen dat Pierre-Emmanuel Brasseur opnieuw progressie wist te boeken en zo de kloof met zijn onmiddellijke tegenstander Jeroen Catelin wat verder wist uit te diepen. Ze finishten respectievelijk op een vierde en een vijfde plaats. “Het is mooi vast te kunnen stellen dat ook rijders met minder ervaring regelmatig en het hele seizoen lang vooruitgang boeken, en soms hele mooie dingen kunnen laten zien”, besluit Sandrine Wanson.