• Verrassende zege van Cristian Sugar
  • Knap debuut van jong talent Leny Cols
  • Kampioen Lander Depotter showt zijn talent met de Clio Rally3

Met elf Clio’s Rally5 aan de start, waaronder heel wat nieuwe gezichten, beloofde de Rally van Wallonië, de openingswedstrijd van het vierde seizoen van de Clio Trophy Belgium een open wedstrijd te worden. Dat bleek ook dit weekend, want de verrassing kwam vanuit Roemenië. De 26-jarige Cristian Sugar won bij zijn debuut op Belgische rallyproeven. De tweede plaats ging naar de Nederlander Nard Ippen en het podium werd vervolledigd door de 20-jarige debutant Leny Cols.

Het wisselvallige weer zorgde op het snelle parcours voor enkele vroege opgaves. Laurent Benoit ging van de baan. Ook Nicola Peiffer, die in het begin van de wedstrijd mooie tijden klokte, werd verrast. Jo Muylle werd verrast toen op een recht stuk de wagen plots achteraan uit brak. De Limburger kon wel opnieuw starten op zondag om wat vertrouwen op te doen met het oog op zijn thuisrally, de Sezoensrally.

Vooraan toonde Cristian Sugar meteen zijn snelheid. Zelfs ondanks een straftijd van 1’20”, wegens te laat inklokken bij de hergroepering in Bouge, nam hij zondag opnieuw de leiding in handen om uiteindelijk met 28″8 voorsprong. Kortom, Cristian Sugar gaf zijn visitekaartje af bij zijn debuut.

“Ik had plannen om het Junior WRC te rijden, maar daarvoor kregen we het budget niet rond. Omdat ik al 6 jaar actief was in het Roemeens kampioenschap met een R2, wilde ik nieuwe proeven ontdekken, liefst in een competitie met premies om het betaalbaar te houden. Zo kwam ik bij de Clio Trophy Belgium terecht. Deze wedstrijd is me erg bevallen. De proeven waren heel mooi en uitdagend. Dit soort natuurlijke, snelle proeven hebben we ook in Roemenië, dus ik voelde me wel thuis. En de sfeer was erg gezellig. We waren zaterdagmiddag bij de hergroepering zo ontspannen in gesprek dat we gewoon vergaten om op tijd in te klokken en straftijd kregen. Gelukkig konden we die tijd nog goedmaken,” lachte Cristian Sugar.

Ippen strijdlustig

Nard Ippen was blij met zijn tweede plaats. “Cristian was een maatje te sterk, zeker omdat we ook nog eens rechtdoor gingen op een topje. Een schuiver aan hoge snelheid, gelukkig zonder iets te raken. Ik heb lang geprobeerd om de opmars van Sugar af te houden, maar in de slotronde moest ik toch plooien. Ik kijk al uit naar de Sezoensrally, de eerste wedstrijd die ik voor de tweede keer zal rijden met de Clio,” vertelde Ippen.

Leny Cols, de derde generatie

De derde plaats ging naar Leny Cols, de 20 jarige zoon van Larry en kleinzoon van Jean-Marie. Leny reed een erg verstandige wedstrijd, met de ervaren Pascal Lopes als coach. Zonder enige ervaring in gemotoriseerde sporten, reed hij een verstandige wedstrijd, bekroond met de derde plaats. “Pascal heeft me goed ingetoomd, want het was belangrijk om kilometers te maken met de Clio Rally5 en om geen foutjes te maken. Ik probeer stap voor stap te leren. Het ging zeker goed, al kon ik misschien wel sneller,” aldus Leny.

Lyssia Baudet werd vierde, ondanks twee tijdrovende lekke banden op zaterdag.”De samenwerking met Pauline, mijn nieuwe copilote, verliep uitstekend. Maar, twee lekke banden en vooral enkele proeven op slicks in de regen, waarbij ik mijn vertrouwen verloor, hebben veel tijd gekost op zaterdag. In Crupet ging ik van de baan, maar we konden gelukkig verder. Zondag ging het veel beter. We rukten nog op naar de vierde plaats,” aldus Lyssia Baudet, die kon profiteren van de tijdrovende lekke band bij Joé Plattes, die ruim 3 minuten verloor door een lekke band op Naninne. Ook Valery Revillod, zesde bij zijn debuut in de Clio Trophy, verloor bijna 3 minuten in Fernelmont door een geoxydeerde aansluiting van de batterij. Benoit Verlinde, twee jaar geleden kampioen in de Clio Trophy, schreef zich op het allerlaatste moment in voor deze manche van de Clio Trophy. Hij werd als favoriet getipt, maar de pas heropgebouwde wagen stond nog niet helemaal op punt. “Ik begreep eerst niet waarom de tijden niet volgden, maar ’s avonds bleek dat de achtertrein helemaal krom was. Onmogelijk om op die manier snelle tijden te rijden. Op zondag zijn we opnieuw gestart, maar wat later ging een remleiding stuk. Het was ons weekend niet,” aldus Benoit Verlinde.

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium voor MY Racing, kijkt tevreden terug op de openingsmanche in de Rally van Wallonië. “Er waren heel wat nieuwe gezichten en dan zijn we altijd benieuwd naar het niveau van de nieuwkomers en naar de wijze waarop ze zich integreren in de groep. De sfeer zat meteen goed en enkele nieuwe gezichten bleken ook erg snel. We beleefden een mooi duel tussen Christian Sugar en Nard Ippen, terwijl de jongeren zich ook van hun beste kant toonden. Het wordt een boeiend seizoen!,” aldus Sandrine Wanson.

Depotter bevestigt in de Clio Rally3

De kampioen van de Clio Trophy Belgium 2023, Lander Depotter, mocht in de Rally van Wallonië voor de eerste keer zijn talent tonen aan het stuur van de officiële Renault Clio Rally3. De West-Vlaming loste de verwachtingen helemaal in met een knappe 12de plaats algemeen, in het spoor van de Rally2’s. “We hadden vooraf 60 km getest met de Clio Rally3 en de auto gaf me meteen veel vertrouwen. Het was mijn eerste ervaring met een 4×4. Op de allerlaatste proef, op slicks in de regen, was het bijzonder moeilijk, maar we bleven geconcentreerd en brachten de wagen zonder schrammetje aan de finish. Natuurlijk smaakt dit naar meer,” lachte Lander Depotter, die we in de Omloop van Vlaanderen opnieuw met de Clio Rally3 aan de start mogen verwachten.

De tweede wedstrijd van de Clio Rally Trophy Belgium, de Sezoensrally in Bocholt, staat op 18 mei op het programma.